Nyhetsbrev juni
GRATTIS ÖSTERSUND

ÅRETS STADSKÄRNA 2019
Allt som Östersund gör, gör de för att människor ska tycka om deras stad! För dagens och morgondagens generationer – ett ansvarsfullt arbete som de tar på största allvar och där de mjuka värdena gör skillnad! Det gör de på ett föredömligt sätt, vilket gav dem titeln Årets Stadskärna 2019!

Grattis även till Karlskrona och Åmål till silverplatsen! Alla tre gör ni ett strålande arbete.

Här är en länk där städernas respektive ansökan finns. Nyttig information för alla som sysslar med stadsutveckling!

Se filmen från banketten här!
LÄNK: Städernas ansökningar


GRATTIS HANNA CANDELL

ÅRETS CENTRUMUTVECKLARE 2019
Utmärkelsen Årets Centrumutvecklare gick i år till Hanna Candell från Helsingborg. Priset delas ut av Riksföreningen Sveriges Centrumutvecklare.

Juryns motivering: ” För ett kreativt, visionärt och strategiskt ledarskap, som leder utvecklingen mot framtiden genom ett förankrat och engagerande arbetssätt. Detta har givit tydliga resultat, både inom samverkan och nätverk, men också genom synbara åtgärder i den fysiska miljön”.

På bilden en glad och rörd Hanna Candell samt Jimmy Ekborg från Osby och Sanna Westerberg från Halmstad som också var nominerade.


GRATTIS ÅRETS STADSSTJÄRNOR

Som medlemsägd organisation är vi tacksamma för det engagemang, stöd, kontaktnät och den kompetensutveckling som våra medlemmar, styrelseledamöter, partner så generöst delar med sig av. Tack alla, och tack särskilt i år till (f.v)
Lars Backemar , nestor i branschen och i Svenska Stadskärnor,
Martin Öberg , Fil Dr, universitetslärare vid Göteborgs universitet, föreläsare på vår utbildning UCM Basic och ingår även i vårt Forskningsråd,
Jakob Ebner , Länsstyrelsen Dalarna, vars drivkraft att utveckla orter och städer i samverkan mellan offentliga och privata aktörer, bidragit till att utveckla vår BID-modell,
Eva Hägglund , SKL och avgående vice ordförande i styrelsen,

Rudolf Antoni , avgående styrelsemedlem och stark profil med fastighetsperspektiv. Medgrundare till Forskningsrådet.



ALMEDALEN - FORUM FÖR HÅLLBAR STADSUTVECKLING

I samarbete med Fastighetsägarna, Svensk Handel, Sveriges Centrumutvecklare och Visita arrangerar vi två seminarier i Almedalen. Platsen är Svensk Handels hus, Donnersgatan 1,
(Kårhuset Rindi) Välkommen!

1 juli kl 14.30-15.30 Vart tog stadspolitiken vägen?
En av talarna är bl a Helena Bjarnegård , riksarkitekt och ordförande för Rådet för hållbara städer

3 juli kl 11.00-12.00 Vem äger och ansvarar för morgondagens stad?
Några av talarna är Lena Micko , 2:e vice ordförande på SKL samt Susanne Andersson Pripp , vd för Hotell Best Western Hotell Ett, Östersund samt ordförande i Svensk Turism



LÄS DEN NYA SPANINGSRAPPORTEN
Spaning om stadens utveckling 2019 av Svenska Stadskärnors Forskningsråd.
Syftet med rådet är att bidra till en ökad forskning och kunskap kring ämnen relevanta för städer och särskilt stadskärnor. Rådets sammansättning företräds från olika fackområden för att just fånga stadsutvecklingsfrågornas mångfacetterade perspektiv. Utifrån sina specialistområden ger forskarna och analytikerna våra medlemmar sin syn på viktiga frågor för våra städers fortsatta tillväxt och välfärd.

LÄNK: Spaning om stadens utveckling 2019


CITYGROUP TRÄFF 3 SEPTEMBER

Boka redan nu in den 3 september i kalendern för då är det dags för nästa populära Citygroup-träff! Förra gången diskuterade vi fastighetsägarnas roll. Temat för denna träff kommer att vara Kommunens roll och ansvar i stadsutvecklingen och vi kommer bland annat att diskutera:

•Hur fungerar samarbetet mellan kommunen, din organisation och stadens olika aktörer?
•Finns det långsiktiga samarbetsavtal mellan parterna?
•På vilket sätt är samverkansorganisationen delaktig i de långsiktiga utvecklingsplanerna i din kommun?
•Vilka är framgångsfaktorerna för samverkan hos er?
•Hur kvalitetssäkrar vi samverkan för stadens fortsatta utveckling?

Som vanligt kommer vi att träffas på flera olika platser i landet samtidigt!

LÄNK: Anmälan CityGroup 3 sept


VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ ÖPPET HUS

Öppet Hus 24 september!
Träffa oss på hemmaplan i Malmö! Välkommen till vårt kontor på Södra Vallgatan 5 mitt i Malmö City! Du kan träffa oss i ledningsgruppen och fråga om hur vi med våra verktyg, spetskompetens, utbildningar, nätverk med mera kan hjälpa dig och din stad i ert utvecklingsarbete.
Detaljerat program kommer. På bilden saknas Henrik Olsson som numera också ingår i Ledningsgruppen.

LÄNK: Preliminär anmälan Öppet Hus


UTBILDNING SOCIALA MEDIER

25 september 1-dagsutbildning i Sociala medier
Du får lära dig nyttobaserad kunskap om och inblick i sociala medier för att kunna marknadsföra din stad bättre på nätet och därmed öka besöksflödet i centrum.

LÄNK: Läs mer HÄR!





SWEDEN URBAN ARENA 22 OKTOBER

NCSC, Svenska Stadskärnor och Sveriges Centrumutvecklare arrangerar för 4:e året i rad, Sweden Urban Arena. Under en dag sammanstrålar fastighetsägare, kommuner, detaljhandel, centrumutvecklare och stadsplanerare för att främja utvecklingen av morgondagens mötes- och handelsplatser: levande, attraktiva och väl integrerade samhällen där människor vill bo och verka.

Bli inspirerad av bl a Hannes Sjöblad, Chief Distruption Officer Epicenter, Babba Rivera , Founder Bybabba Brand Marketing Agency, Philip De Souza , General Manager International Division K.K Japan JLL och Simon Jaktlund , grundare av Surfbukten.

LÄNK: Läs mer HÄR!


UTBILDNING UCM BASIC 6-8 NOV

6-8 nov Urban Centre Management Basic, utbildning inom stads- och centrumutveckling
Här är förra årets kursdeltagare som fick förkovra sig i hållbar stadsutveckling – vad det innebär det och hur det går till Är du ny i branschen eller märker att du behöver uppdatera och förstärka din kompetens, då rekommenderar vi dig denna branschanpassade basutbildning.

LÄNK: Läs mer HÄR!


TEMAKONFERENS 13 NOV, HELSINGBORG

Temakonferens 13 november Trygga och attraktiva stadskärnor: fysiska och mentala platser

Säkerhet i besöksnäringen är en alltmer aktuell fråga för näringens företag, evenemang och andra mötesplatser. I dag görs omfattande globala, nationella och lokala ansträngningar för ökad säkerhet, bland annat genom att stävja terror och säkra transporter.
Säkerhet är även en del av det större begreppet social hållbarhet som bland annat inbegriper att minska risker för att besökare och verksamheter utsätts för rån, stölder, sexualbrott, hot och våld.

Eli Avraham en av huvudtalarna. Eli är professor i kommunikation vid Haifa universitetet i Israel. Han är en av de stora auktoriteterna inom platsutvecklingsfältet med fokus på platsers säkerhet, krishantering och mediestrategier. Avraham har särskilt studerat krisdrabbade platsers kamp för återställande av image och förtroende. Forskningsprojektet Rädslans geografi kommer också att redovisa sitt arbete.

Flera talare på gång

LÄNK: Läs mer HÄR!


NY HEMSIDA!!!

Sist men inte minst, vill vi berätta att vi nu äntligen har blivit med ny hemsida! Det är ID Kommunikation i Malmö som hjälpt oss! Besök den gärna på www.svenskastadskarnor.se